Tiedostopankki

Tiedostopankkiin sijoitetaan kaikki järjestelmässä käytettävät tiedostot. Tiedostopankkiin pääset valitsemalla vasemmassa yläreunassa sijaitsevan Menu-alasvetovalikon kohdan Tiedostopankki.

Sallitut tiedostot

Tiedostopankkiin ladattavat tiedostot voivat olla kuvia, pdf-tiedostoja, tekstitiedostoja, taulukkolaskentatiedostoja tai muita asiakaskohtaisia tiedostoja. Sallitut tiedostot määritellään Sivuston hallinta -osion Tiedostot-kohdassa.

Uuden tiedoston lisääminen Tiedostopankkiin

Tiedostopankkiin voidaan lisätä omia tiedostoja. Tiedostot voidaan lisätä joko sellaisenaan tai niitä voidaan muokata ennen Tiedostopankkiin lisäämistä.

1. Uusi tiedosto lisätään Tiedostopankkiin valitsemalla Tiedosto > Uusi tiedosto

2. Valitse tiedosto -kohdassa avataan tietokoneen hakemisto Browse-painikkeen avulla, etsitään haluttu tiedosto ja klikataan Avaa (Open). Tiedosto ilmestyy haettavien tiedostojen listaan

3. Jos halutaan hakea kerralla useampia tiedostoja, klikataan Lisää kenttiä, jolloin näkymään saadaan useampia Valitse tiedosto -painikkeita.

4. Jos tiedostoja halutaan käsitellä, katsotaan, että kohdassa Käsittele tiedostoa latauksen jälkeen on rasti. Jos valittiin useampi tiedosto, rastin voi ottaa pois niistä tiedostoista, joita ei haluta käsitellä

5. Klikataan Lataa. Tiedosto(t) ilmestyvät Tiedostopankkiin. Jos tiedostoja haluttiin käsitellä (ks. kohta 4) päästään jatkovalintoihin:

• Jos valittu tiedosto on kuva, valinnat ovat seuraavat:
      • Koon muuttaminen alasvetovalikosta. Kuvia voi käsitellä ennen Tiedostopankkiin lataamista joko muuttamalla kokoa tai muokkaamalla kuvaa kuvankäsittelyssä. Kuvan kokovaihtoehdot alasvetovalikossa ovat seuraavat:
        • Oletuskoko on sivuston tekstin sekaan tuleville kuville määritelty ohjearvo. Näin kaikki kuvat ovat samankokoisia ja ulkoasu yhtenäinen
        • Sovita palstaan -vaihtoehdolla kuvan leveydeksi määritellään sen sivun palstanleveys, jolta Tiedostopankkiin ollaan tultu
        • Ei muutoksia -vaihtoehdolla kuva saadaan lisättyä Tiedostopankkiin juuri sen kokoisena, mitä se on alunperin ollut
      • Kuvankäsittely.  Kuvaa voi muokata Tiedostopankkiin sisäänrakennetulla kuvankäsittelysovelluksella
      • Muokkaa
      • Poista
    • Jos valittu tiedosto on pdf, valinnat ovat seuraavat:
      • Muokkaa
      • Poista
    • Jos valittu tiedosto on teksti- tai taulukkolaskentatiedosto (txt, doc tai xls) valinnat ovat seuraavat:
      • Pdf-tiedostoksi. Tiedostot voi muuntaa pdf-tiedostoiksi ennen lisäystä Tiedostopankkiin
      • Muokkaa
    • Jos tiedosto on joku muu, vaihtoehtona on ainoastaan Muokkaa.

6. Kuvan lataamisen jälkeen Muokkaa-toiminnolla voidaan muuttaa seuraavia kuvan ominaisuuksia:
  • Nimi. Tiedoston nimi, esimerkiksi kuva.jpg. Nimeä muuttaessa ei tarvitse kirjoittaa tiedoston päätettä (.jpg)
  • Kansio. Se kansio, johon tiedosto on tallennettuna. Tätä voi muuttaa klikkaamalla hiirellä kansiokentässä ja valitsemalla uuden tallennuspaikan. Tiedosto siirtyy sinne tallentamisen jälkeen
  • Avainsanat. Tiedoston sisältöä kuvaavia avainsanoja. Jos jokaiselle tiedostolle on kirjoitettu kuvaavat avainsanat, tiedostojen etsiminen on helppoa Haku-toiminnon avulla

7. Poista. Tiedoston lisäyksen voi vielä perua tässä vaiheessa Poista-painikkeella. Tällä toiminnolla voi poistaa yksittäisiä tiedostoja. Jos lisättävänä on vain yksi tiedosto, Poista-painiketta painamalla Tiedostopankki sulkeutuu ja tila palaa takaisin Sisällönhallintaan.

8. Peruuta. Jos tiedostojen lisääminen halutaan peruuttaa kokonaan, Peruuta-painikkeella pääsee takaisin Tiedostopankkiin eikä mitään tiedostoja lisätä.

9. Vahvista. Tiedostojen lisäys Tiedostopankkiin ja valitut muutostoimenpiteet hyväksytään painamalla Vahvista-painiketta. Vahvistamisen jälkeen palataan takaisin Tiedostopankkiin, mistä löytyy nyt myös äsken lisätyt tiedostot.

Tiedoston poistaminen

Tiedosto poistetaan Tiedostopankista valitsemalla poistettava tiedosto ja valitsemalla Tiedosto > Poista tiedosto.

Ominaisuudet

Tiedoston ominaisuuksia eli nimeä, sijaintikansiota ja kuvaavia avainsanoja voi muuttaa Tiedosto > Ominaisuudet-valinnalla.

• Nimi. Tiedoston nimi. Nimeä muuttaessa ei tarvitse kirjoittaa tiedoston päätettä (esim .jpg, .pdf)
  • Kansio. Se kansio, johon tiedosto on tallennettuna. Tätä voi muuttaa klikkaamalla hiirellä kansiokentässä ja valitsemalla uuden tallennuspaikan. Tiedosto siirtyy sinne tallentamisen jälkeen
  • Avainsanat. Tiedoston sisältöä kuvaavia avainsanoja. Jos jokaiselle tiedostolle on kirjoitettu kuvaavat avainsanat, tiedostojen etsiminen on helppoa Haku-toiminnon avulla

Esikatselu

Esikatselu-toiminnolla tiedosto voidaan esikatsella oikeassa koossa. Esikatseluun pääsee valitsemalla haluttu tiedosto ja sitten Tiedosto > Esikatselu.

Käyttöoikeudet

Tiedostopankissa voidaan määritellä erilaisia käyttöoikeuksia ryhmille, jotka on luotu Sivuston hallinnassa Ryhmät-kohdassa.
  1. Avaa Tiedostopankki Menu-alasvetovalikosta.
  2. Valitse Kansio-painike ja edelleen Ominaisuudet.
  3. Valitse avautuvassa näkymässä Käyttöoikeudet-välilehti ja valitse se ryhmä, jonka oikeuksia haluat määritellä/muokata.
  4. Rastita halutut vaihtoehdot. Jos haluat, että ryhmä voi käyttää kaikkia Tiedostopankin toimintoja, valitse Täydet oikeudet.
  5. Paina Tallenna.