Hakukonemainonta

Yleistä

Google-mainonta on tällä hetkellä erittäin vahvasti kasvava markkinoinnin osa-alue. Kasvua selitetään Googlen suurella suosiolla ja kampanjoiden edullisilla aloituskustannuksilla. Googlen hakutoimintoja käyttää yli 90% suomalaisista internet-käyttäjistä, kansainvälisillä markkinoilla osuus on hieman pienempi. Hakukonemainonnan suuresta suosiosta kertoo myös Googlen ilmoittamat yli 21 miljardin dollarin mainostulot.

Googlen Adwords-palvelu on yksinkertainen ja moderni, mutta samalla aloittelijalle työläs ja aikaavievä markkinointikeino. Tästä syystä yrityksen on perusteltua keskittyä omaan ydinosaamiseensa ja antaa hakukonemainonnan toimeksianto ammattilaisen käsiin. Ohessa lyhyesti hakukonemainonnan perusteista.

Kampanja

Hakukonemainonnan perusperiaatteena on vastata internet-käyttäjän kirjoittamaan hakusanaan ja näkyä käyttäjälle joko hakutuloslistan ylhäällä tai oikealla puolella. Mainoksen sijoittuminen hakutuloksissa määräytyy hakusanalle budjetoidun napsautushinnan mukaan sekä hakusanan vastaavuudesta mainoksen sisältöön. Yrityksellä voi olla samanaikaisesti useita kampanjoita ja samalle hakusanalle voidaan määritellä erilaisia mainoksia.

Avainsana

Hakukonemainonnan ja kampanjan aloittaminen edellyttää avainsanalistan suunnittelua. Ennen mainoskampanjan aloittamista on tärkeää miettiä millä sanoilla toimialueen kilpailijat löytyvät, miten hakusanat yksilöidään erottuvasti ja kenelle mainos ja sen sanoma halutaan välittää. Mainonta on hyvä keskittää rajatuilla avainsanoilla alueellisesti yksilöidylle kohderyhmälle.

Kustannukset

Mainostaja määrittää kampanjalle haluamansa kokonaisbudjetin ja päiväbudjetin. Mainosten klikkaaminen vähentää budjettia hakusanalle määritellyn hinnan mukaan. Jos mainosta ei klikata, ei kampanjasta synny kustannuksia.

Mainostaja ei maksa ilmoituksen katsomisesta, vaan klikkauksesta joka tuo haku-käyttäjän mainostajan haluamalle verkkosivustolle. Kuitenkin hakukonemainonnassa luodaan keskimääräinen päiväkohtainen budjetti, jonka täytyttyä mainosta ei enää kyseisenä päivänä näytetä, ja jonka ansiosta napsautuskohtaiset hinnat eivät ylity.